

Realizujemy tylko transakcje z odbiorem osobistym
Odbierz produkt osobiście w sklepie nie ponosząc dodatkowych opłat
(Proszę podać link produktu w wiadomości)
Biotalarki pradawne ziarna Azji Siejeje to talarki z czterech gatunków ryżu: brązowego, czerwonego, czarnego i jaśminowego.
Ryż to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Szacuje się, że w Chinach zaczęto go uprawiać około 9 000 lat temu. W przypadku ryżu brązowego ziarno ryżu białego jest oczyszczane jedynie z twardych, zewnętrznych łupin, dzięki czemu ziarno zachowuje warstwę zwaną zarodkiem. Dzięki temu zachowana jest większość cennych właściwości ryżu, zwłaszcza zawartość witamin i minerałów oraz błonnika. Z kolei czerwony ryż zawiera dużo antyoksydantów, dzięki czemu jego częste spożywanie zmniejsza stres oksydacyjny w komórkach, zapobiega rozwojowi nowotworów, hamuje procesy starzenia i wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego. Czarny ryż ma łagodny, orzechowy smak. Uprawiany jest najczęściej w Indonezji i Tajlandii. Nazywany był „zakazanym ryżem”, ponieważ początkowo w Chinach był on przeznaczony tylko dla cesarza i nikomu innemu nie wolno było go jeść. Oprócz błonnika i przeciwutleniaczy w postaci witaminy E, czarny ryż bogaty jest również w liczne składniki mineralne, zwłaszcza żelazo. W porównaniu do białego ryżu zawiera więcej witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Ostatni rodzaj ryżu wchodzący w skład talarków uchodzi za "arystokratę" wśród innych gatunków ryżu. Nazwa jego pochodzi od aromatu jaki wydziela - to zapach kwiatów jaśminu, lekko miodowy i słodkawy.
Biotalarki to idealna przekąska będąca alternatywą dla tradycyjnych, słonych przekąsek. Delikatność i neutralny smak talarków przekona do siebie zarówno dziecko jak i dorosłego. Duża paczka 55g chrupkich i bogatych w błonnik talarków łatwo i szybko zaspokoi głód.
Talarki nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów oraz aromatów. Produkt posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego.
SKŁADNIKI:
ryż brązowy 82%*, ryż czerwony 7%*, ryż czarny pełnoziarnisty 6%*, ryż jaśminowy pełnoziarnisty 4%*, sól kłodawska 1%
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 G:
Wartość energetyczna 1465kJ/346 kcal
Tłuszcz 1,9g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5g
Węglowodany 71g
w tym cukry 0,8g
Błonnik 7,7g
Białko 7,4g
Sól 1,1g
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:
Przechowywać w suchym miejscu.